toplogo


Genomineerd als Overijssels Boek van het jaar 2013

Veemarkt Zwolle 1984-1987 deel 1


artikel in DeStentor

PREVIEW

boek met meer dan 100 kleurenfoto's, formaat 20x24 cm, 92 pagina's

 

Veemarkt Zwolle 1984-1987 deel 2


artikel in DeStentor

PREVIEW

boek met meer dan 80 zwart/wit foto's, formaat 20x24 cm, 90 pagina's

 

Boeken bestellen:

U kunt de boeken direct bij mij bestellen.

Bestellen van Boek Veemarkt Zwolle 1984-1987 deel 1 & deel 2U krijgt van mij een e-mail retour met informatie over de verzending en betaling.
(Creditcard, iDEAL of Paypal is niet nodig)

Zodra uw betaling is ontvangen wordt uw bestelling verstuurd.
U kunt ook altijd even contact met mij opnemen.

Kosten:

Twee boeken samen:
€ 77,20 (inclusief BTW) + € 3,80 verzendkosten binnen Nederland = € 81,--

Boek per deel : Deel 1 of Deel 2:
€ 38,60 (inclusief BTW) + € 3,80 verzendkosten binnen Nederland = € 42,40

Niet tevreden? U mag de boeken, in de originele verpakking, binnen 14 dagen terugsturen en u krijgt het geld terug. Klik hier voor de voorwaarden
Artikel over de boeken in 'de Stentor' van zaterdag 30 november 2013

artikel in DeStentor
.

Wie kent wie ?

Het zou mooi zijn als het zou lukken de namen van alle mensen bij de foto's te achterhalen. Daarom heb ik van elk boek een aparte fotogalerie gemaakt met tekstballonnetjes bij de foto's.

Fotogalerie boek 1 kleur
Fotogalerie boek 2 zwart-wit

Misschien komt er ooit nog eens een volgend project met de foto's uit deze boeken en dan maken de juiste namen bij de foto's het geheel helemaal compleet.
Dus mijn verzoek:
Als u mensen op de foto's kent, kunt u mij dan een e-mail sturen waarin u aangeeft:
uit welk boek, bij welke tekstballon de persoon hoort.
Graag, indien mogelijk, de naam, beroep en woonplaats van de persoon.
Bijvoorbeeld:
Boek 2 zwartwit. pagina 44 C: Henk Bosch, veehandelaar uit Gramsbergen.

Ik hoop dat we nog veel namen kunnen achterhalen.
Ik zal de galeries regelmatig updaten met de verkregen namen.

Alvast hartelijk dank.

Gerard Kuster

Veemarkt Zwolle Expositie 2014


foto Veemarkt Zwolle

Impressie

Een foto expositie in het Historisch Centrum Overijssel van 10/10-29/11/2014

 

.

Meer over de boeken en de foto's

In de jaren 1984 tot 1987 heeft Gerard Kuster diverse malen op vrijdag, heel vroeg in de ochtend, de sfeer van de veemarkt in Zwolle geproefd en gefotografeerd. De veemarkt was een belangrijk trefpunt voor veehandelaren en veehouders uit de wijde omgeving.

In die tijd werd de veemarkt nog bij de IJsselhallen, in de open lucht gehouden. De bedrijvigheid, de sfeer en de interactie tussen de veehandelaren waren een grote bron van inspiratie bij het fotograferen. De veehandelaren waren duidelijk herkenbaar aan hun 'veemarkt-tenue': lange jas en wandelstok. De veetransporteurs voerden een waar ballet op wanneer zij, aan het eind van de markt, het vee naar de wagens moesten leiden over de door stront zeer glibberig geworden bestrating.

De kunst was om tijdens het fotograferen niet op te vallen en niet te storen maar toch direct aanwezig te zijn. Het resultaat is een serie portretten van interassante personen en mooie sfeerbeelden en actiefoto's. Door meerdere bezoeken ontstonden er goede contacten.

Het fotograferen van deze reportage gebeurde nog analoog: kleurendia's en zwart/wit film. Om vrij te kunnen bewegen en niet gehinderd te worden door veel apparatuur, werd er slechts met één camera gewerkt. Daarbij moest er vooraf een duidelijke keuze worden gemaakt: fotograferen in kleur of zwart/wit. Er is daarom gekozen om twee verschillende boeken samen te stellen: een boek met kleurenfoto's en een boek met zwart/wit foto's.

Digitaal printen, het zogenaamde 'Printing on Demand', maakt het mogelijk om met een beperkt budget fotoboeken te maken. De kwaliteit van deze digitaal gedrukte boeken is bijzonder goed en tegenwoordig niet meer van offset kunstdruk te onderscheiden.

.

Over de samensteller, fotograaf

Gerard Kuster (Enschede,1949)
Gerard was ooit werktuigbouwkundige en was enige tijd werkzaam in Nigeria als SNV-vrijwilliger (Stichting Nederlandse Vrijwilligers). Gedreven door zijn creativiteit besloot hij, toen 27 jaar oud, naar de kunstacademie te gaan, waar hij in 1981 afstudeerde. Na zijn afstuderen woonde Gerard enkele jaren in Zwolle.
Gerard is als fotograaf een echte documentaire-maker. Hij is aangesloten bij de beroepsvereniging van fotografen GKf, is docent fotografie en heeft zich in zijn werk gespecialiseerd in landschap, architectuur en panorama’s (180 graden panorama’s voor print en interactieve 360 graden VR fullscreen panorama’s). Naast opdrachtfotografie maakt Gerard eigen fotoseries, sociaal-documentair, waarin de mens centraal staat. De reportage over de Zwolse veemarkt is hiervan een prachtig voorbeeld.